Direktlänk till inlägg 4 november 2012

Solen avslöjar - mild vinter att vänta

Av "Amatörmeteorologen" - 4 november 2012 18:01

Hög solaktivitetSolen är inne i en cykel då antalet solfläckar blir fler. Det ökar möjligheten för en mild vinter, enligt forskarrapporter.

Publicerad 4 november 2012 - 16:59–Uppdaterad 4 november 2012 - 17:06

Artikeltexten fortsätter längre ner

Fakta: solfläckar

Solfläckar är till synes mörka områden på solen som syns som fläckar. Forskarna tror att de bildas av störningar i solens magnetfält.

Solen är något mindre varm i solfläcksytorna. Dock sänder solfläckarna ut mer UV-strålning än omgivande ytor.

Gunnar Sporrong, föreståndare vid Slottskogsobservatoriet i Göteborg, har under de senaste tre åren prickat rätt i sina förutsägelser baserat på solens aktivitet och hur många solfläckar som finns för tillfället.

–Följer man det här och tittar tillbaka på de senaste hundra åren, så skulle jag tro att det blir en ganska mild och behaglig vinter i år, säger Gunnar Sporrong till SR P4 Göteborg.

Solens aktivitet följer normalt 11-årscykler. Just nu är solen inne i en aktiv period med mycket solfläckar. När solfläckarna blir fler tenderar vintrarna i Europa och Nordamerika att bli förhållandevis milda. Det beror på att solfläckarna sänder ut starkt UV-ljus, som tas upp av stratosfären, vilket i sin tur påverkar jetströmmarna, de kraftiga vindarna omkring 10 kilometer upp i atmosfären. Jetströmmarna tenderar då att släppa fram den milda atlantluften med sina lågtryck mot norr. Effekten blir mildare vintrar på våra breddgrader eftersom den kalla arktiska luften får svårare att nå Norden.

Gunnar Sporrong pekar på att solfläckarna under den långa och kalla vintern 2010 var rekordfå.

Han får stöd för sina observationer av en forskarrapport som publicerades här om året i ansedda Nature. Forskarna jämförde 350 år av brittiska temperaturuppgifter med observationer av solens aktivitet. Slutsatsen blev att år med låg solaktivitet hade en halv grad lägre medeltemperatur.

Även om hypotesen stämmer med statistiken för de flesta år finns undantag. År 1685 var vintern i England onormalt varm trots att solaktiviteten var låg. Forskarna tror att en förklaring tillavvikelsen kan vara vulkanavbrott som också påverkar väderleken

(På SVT)


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av "Amatörmeteorologen" - Lördag 10 maj 17:57

Det har varit flera grader kallare än normalt i början på maj. Men vår- och försommarvärmen är på väg tillbaka.   -Under starten av nästa vecka kan det bli dryga 20 grader i delar av Götaland.  Upp över västra Svealand kan det bli 22-23 grader, s...

Av "Amatörmeteorologen" - Tisdag 6 maj 09:20

  Bakslag, påskregn, torka och tidig sommar, så kan man kort sammanfatta en övervägande varm och torr april.    Jämfört med referensperioden 1991-2020 blev april nära normal längst i norr till mestadels 2-3 grader högre medeltemperatur än norma...

Av "Amatörmeteorologen" - Onsdag 2 april 11:59

Mars blev en mycket mild månad, lokalt rekordmild, och även torr eller mycket torr i större delen av landet.  Men vi hann även med ett rejält bakslag.   Medeltemperaturen blev från dryga 1 grad till knappa 5 grader över det normala sett till refe...

Presentation

Kalender för bloggen

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

klart.se

Vädret i Falun

Vädret Falun

Vädret i Stockholm

Väder Stockholm

Vädret i Örebro

klart.se

Vädret i Visby

klart.se

Vädret i Malmö

klart.se

Antalet besökare

Besöksräknare

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Skriv här om du vill

Fråga mig

2 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards