Senaste inläggen
Det ser ut att kunna bli lite varmare än normalt den första halvan av månaden. Kan ändå de första dagarna kunna komma någon snöby i Lapplandsfjällen.
Den högsta temperaturen den här månaden kan bli +31 i mitten av månaden i Oskarshamn eller Kristianstad. Den lägsta +4 i Nikkaluokta.
Några temperaturer 5/7
Malmö +25
Göteborg +25
Stockholm+23
Gävle +24
Umeå +22
Luleå +24
Kiruna +17
Den högsta temperaturen den här månaden (augusti) kan finnas i Kristianstad i Skåne med med +28 grader i mitten av månaden. Den lägsta i Nikkaluokta med -4
Det blir troligen rätt soligt på en del platser i början av augusti i norr men möjligen en del regnskurar i södra Götaland och någon enstaka snöbyi i fjällen. Det blir troligen ett omslag till lite svalare väder i slutet av månaden och tidvis ganska klart.
Några temperaturer (Sverige) 5/8
Malmö +22
Göteborg +19
Stockholm+17
Gävle +21
Umeå +22
Luleå +19
Kiruna +24
Den högsta temperaturen den här månaden (september) kan finnas i Luleå, +22 grader runt månadsskiftet augusti/september. Den lägsta i Gielas eller Nikkaluokta med +6
Det ser ut att bli rätt soligt väder i norr när vi är inne i den första höstmånaden. Det kan bli minusgrader i norr i början av månaden (i alla fall nattetid) och en del moln men soliga perioder lär det också bli.
Några temperaturer (Sverige) 7/9
Malmö + 18
Göteborg +17
Stockholm +19
Gävle +19
Umeå +19
Luleå +23
Kiruna +20
Årets april bjöd på mycket varierat väder, alltifrån försommarvärme och solsken till aprilväder och bakslag.
Därmed en ganska normal april, men ändå inte. Allt skedde nämligen i "fel" ordning, eftersom värmen kom redan i början och kylan mot slutet.
Medeltemperaturen blev 1-2 grader över det normala i större delen av landet.
Mer nederbörd än brukligt föll i så gott som hela landet, framför allt i nordöstra Norrland. Mer än dubbla och lokalt till och mer än trippla normalmängden föll det där under månaden.
I Piteå har det aldrig sedan mätningarna inleddes 1860 kommit så mycket aprilnederbörd om i år, 99 mm.
Solen sken i stort sett lika mycket som den brukar göra i april månad.
Månaden började med vårvärme. Månadens högsta temperatur blev 21,0 grader i Ronneby i Blekinge den 5 april.
Flera omfattande regn- och snöväder puttade bort värmen österut den 5-7 april, varvid en period med ganska torrt och soligt väder följde.
Månadens lägsta temperatur noterades den 21 april när Naimakka i nordligaste Lappland hade -21,6 grader.
I mitten av månaden tog klassiskt aprilväder över taktpinnen, och det blev byar av regn, snö och snöhagel. Inte minst den 23-24 april, då snön kortvarigt la sig här och var i söder.
Mer omfattande snöväder gav bakslag även i norr den 25-28 april.
Till slut, lagom till valborgsmässoafton, blev det en viss stabilisering och framför allt varmare igen.
Samtidigt som regnet föll vid Bohuskusten den 30 april var det soligt på många håll i norra och östra Sverige.
Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder
Läs mer på www.svt.se/vader
Det blev milt, övervägande torrt och ganska odramatiskt marsväder i år.
Medeltemperaturen blev 2-4 grader över det normala i Götaland och 3-5 grader över det normala i övriga landet.
I större delen av landet föll mindre nederbörd än normalt i mars, delar av västra Sverige undantaget. Lokalt i östra Svealand och norra Norrland föll bara omkring hälften av normal nederbördsmängd under månaden.
Solen var till viss del en bristvara under månaden, men mer sol på slutet "räddade" månadens sol-anseende.
Den 1 mars noterades månadens lägsta temperatur till 27,8 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland.
Månaden inleddes annars milt och ostadigt. Flera regn- och snöväder drog in från sydväst och upp över landet. Den 6 mars föll 10-20 cm snö på många håll i västra Götaland.
Därefter tog vårvärmen över, en värme som kulminerade den 15-16 mars. Som varmast blev det 16,6 grader i Östmark-Åsarna i Värmland den 15 mars.
Samma dag sattes två nya temperaturrekord för mars månad i Norrbotten. Luleå flygplats noterade 13,4 grader och Haparanda 11,8 grader.
Kalluft norrifrån följde, men kylan nådde inte hela vägen ner över landet.
Kalluft i nordost och mildluft i sydväst och däremellan ett stråk med snöfall över främst Jämtland under flera dagar strax före påsk.
Påskens inledning var ostadig, men sedan rätt soligt och skapligt varmt påskväder. Nästan 16 grader varmt som högst i Östergötland på påskdagen.
Det blåste rejält i fjällen i påsk. Som värst nästan orkanvindar i Jämtland på påskdagen den 27 mars.
Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder
Läs mer på www.svt.se/vader
Det ser ut att kunna bli lite kallare än normalt den första halvan av månaden. Kan bli någon snöby så pass långt ner som till Stockholms-området./
Den högsta temperaturen den här månaden kan bli +20 i slutet av månaden i Oskarshamn eller Kristianstad. Den lägsta -7 i Nikkaluokta.
Några temperaturer 5/4
Malmö +5
Göteborg +5
Stockholm+3
Gävle +4
Umeå +2
Luleå -4
Kiruna -7
Den högsta temperaturen den här månaden (maj) kan finnas i Kristianstad i Skåne med med +22 grader i mitten av månaden. Den lägsta i Nikkaluokta med -4
Det blir troligen rätt soligt på en del platser i början av maj i norr men möjligen en del regnskurar i södra Götaland och någon enstaka snöbyi i fjällen. Det blir troligen ett omslag till lite mildare väder i slutet av månaden och tidvis ganska klart.
Några temperaturer (Sverige) 5/5
Malmö +18
Göteborg +16
Stockholm+17
Gävle +14
Umeå +15
Luleå +19
Den högsta temperaturen den här månaden (juni) kan finnas i Luleå, +29 grader runt månadsskiftet juni/juli. Den lägsta i Gielas eller Nikkaluokta med +8
Det ser ut att bli rätt soligtväder i norr när vi är inne i den första sommarmånaden. Det kan fortfarande bli minusgrader i norr i början av månaden (i alla fall nattetid) och en del moln men soliga perioder lär det också bli.
Några temperaturer (Sverige) 7/6
Malmö + 24
Göteborg +22
Stockholm +21
Gävle +23
Umeå +19
Luleå +26
Kiruna +20
Efter en till stora delar kall januari "återställdes ordningen" i februari. Mildare än normalt alltså.
Medeltemperaturen blev 2-5 grader över det normala. Störst blev överskottet i nordost, men långt ifrån några rekord.
Mest nederbörd föll också i nordöstra Norrland, drygt dubbla normalmängden. I övrigt i landet föll något mer nederbörd än brukligt.
Solen lyste mer än vanligt i söder. Hoburg på Gotland satte nytt solrekord för februari. I mellersta och norra Norrland var det däremot få soltimmar.
Inledningen var mild och blåsig. Resterna av en storm över Brittiska öarna slog till mot Götaland natten till den 2 februari. Lokalt förekom stormbyar över mellersta Götaland.
Mycket milt väder följde. Månadens högsta temperatur blev 9,8 grader i Floda i Södermanland den 7 februari.
Det var tufft för många vintersportarrangemang. Bland annat fick Svenska rallyt kortas, Vikingarännet fick ändra sträckning och Engelbrektsloppet i Norberg ställdes in.
I månadens mitt blev vädret stabilare och kallare. Det varade dock bara i några dagar innan det åter blev milt.
Våren anlände tidigt i år. Först ut den 16 februari var Nidingen och Vinga. Det blev sedan vår i Malmö den 18 och i Göteborg den 19 februari.
Månadens största snödjup i landet noterades till 121 cm i Kangos i norra Norrbotten den 26 februari. Samtidigt var ju snön en bristvara på många håll i söder så här mitt i vintern.
Några vackra och på många håll soliga dagar avslutade månaden. Nätterna var kalla, och månadens lägsta temperatur blev 32,9 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland den 28 februari.
Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder
Läs mer på svt.se/vader
Efter en mild inledning på vintern trodde nog många på fortsatt milt i januari. Men det blev kallt istället.
Kylan tog över strax efter nyår och stod sig i stort sett i tre veckor. Det gjorde att större delen av landet fick 0-3 grader kallare än normalt.
För nederbörden blev det inte några större utsvävningar från normalvärdena. Lite mer än vanligt i delar av landet, och på andra håll föll mindre nederbörd än normalt.
Solen sken normalt eller något mer än normalt under månaden.
Kring trettonhelgen var kylan sträng i norr. Som lägst noterades 42,9 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 7 januari. Det är kallast i landet sedan februari 2001.
Därefter lindrades kylan en del, framför allt i söder, och en del snöväder passerade också.
Den 19 januari vaknade Göteborg med omnejd upp till snö i massor, och det blev stora problem i morgonrusningen.
I Mollsjönäs strax nordost om Göteborg ökade snödjupet med 33 cm.
I slutet av månaden tog mildluften över igen. Regn, plusgrader och blåst gick hårt åt snötäcket i söder.
På bara några dagqr smälte all snö i Götaland och södra Svealand.
Månadens högsta temperatur blev 10,3 grader i Oskarshamn vid Smålandskusten den 28 januari.
Flera regn- och snöoväder passerade revy i slutet av månaden. Värst av dessa blev den norska stormen Tor, somäven slog rätt hårt mot Sverige.
I Stekjokk i sydligaste Lapplandsfjällen noterades ett nytt svenskt vindrekord för januari med 44 m/s på tidiga morgonen den 30 januari.
Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder
Läs mer på www.svt.se/vader
I Nikkaluokta slogs köldrekordet för säsongen på onsdagsmorgonen med minus 37,3 grader. Tätt efter ligger Kvikkjokk med 37,2 grader. -Det kan mycket väl bli kallare natten till torsdagen eftersom vi har en del klara områden över Norrland, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI. Kallast i Svealand var Särna med minus 28,6 på morgonen. I Götaland var Horn kallast med minus 22,4. Kylan håller i sig några dagar till. -På fredag närmar sig ett lågtryck västerifrån och tar med sig lite mildare luft, säger Marie Staerk.
2015 blev ett i raden av mycket varma år, och det är bara rekordåret 2014 som varit ännu varmare.
Lite kyligt väder i maj och juni till trots blev medeltemperaturen i landet den näst högsta sedan mätningarna inleddes på mitten av 1800-talet.
För enstaka platser vid ostkusten blev 2015 till och med ett rekordvarmt år.
2015 blev även ett blötare år än brukligt i större delen av landet, speciellt i nordöstra Norrland.
Solen sken mer än vanligt under året.
Vintern var mild, blöt och ostadig. I söder var det inte mycket till vinter alls. Däremot var det gott om snö i främst fjällen, men även i Norrbotten i månadsskiftet januari-februari.
Årets lägsta temperatur blev 40,2 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 12 januari.
I början av januari svepte stormen Egon förbi i söder. Stormen orsakade omfattande skador, översvämningar och 70 000 abonnenter blev strömlösa.
Våren gjorde tidig entré i februari, och även mars inleddes rejält milt innan ett bakslag med vinterväder även i söder slog kom i slutet av mars.
Den 13 april låg snön 201 cm djup i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen, vilket är mest snö i landet på 15 år. Våren blev mycket varierande och händelserik. April bjöd på ovanligt mycket aprilväder, och sedan följde en kylig och ostadig maj med mycket regn. Vårfloden i norr blev kraftig, och med tanke på all fjällsnö som fanns hängde vårfloden också i in på sommaren. Sommaren inleddes svalt och ostadigt ijuni, men i början av juli kom värmen. Fyra 30-gradersdagar blev det. Årets högsta temperatur blev 32,8 grader i Forse i Ångermanland den 2 juli.
Det blev en alltför kort värmebölja tyckte nog många. Under resten av juli var vädret svalt och ostadigt.
Det var ingen värme att tala om, inte ens de dagar solen sken. Dessutom blåste det en del, vilket drog ner semesterväderbetyget rejält.
I augusti kom värmen i gång på allvar. Till glädje för en del, men inte för de som redan haft sin sommarsemester.
Ett häftigt skyfall över Närke den 5 september orsakade omfattande översvämningar i bland annat Hallsberg.
Årets största dygnsnederbördsmängd blev 97 mm i Hjortkvarn det dygnet.
En delvis rekordtorr och mycket solig oktober följde. Därefter tog milt och ostadigt väder över året ut. Några extremt varma dagar i såväl november som december avslutade mildåret 2015.
Nya stormar slog också till. Den kraftigaste vid namn Gorm blev i stort sett en kopia av Egon i januari. Åter blev stormskadorna omfattande med bland annat översvämningar och cirka 75 000 strömlösa abonnenter.
Som värst blåste det i Helsingborg med orkanbyar på hela 36 m/s i samband med Gorms framfart i slutet av november.
Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder
Läs mer på www.svt.se/vader
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|