Senaste inläggen

Av "Amatörmeteorologen" - 17 oktober 2015 22:05

Oktober månad har varit torrare än normalt. I stora delar av Götaland och Svealand har det bara kommit mellan 0 och 5 procent av den nederbörd som är normalt för perioden.                

                                       

Det är bara i de västra fjällen som nederbörden varit som under en vanlig höst. Orsaken till torkan är ett högtryck som hållit sig kvar ovanligt länge. Men det torra, soliga vädret kan snart vara till ända.            

                                       

– I mitten av nästa vecka ser det ut som om högtrycket kan ge vika för ett lågtryck västerifrån, säger Lovisa Andersson på SMHI.     


Av "Amatörmeteorologen" - 4 oktober 2015 10:15

Minst fyra människor har omkommit på USA:s östkust i spåren av orkanen Joaquin, som tidigare dragit fram över Bahamas.

Orkanen drog aldrig direkt in över USA:s östkust, men har fört med sig rekordstora regnmängder, från Delaware i norr till Georgia i söder.

Av "Amatörmeteorologen" - 1 oktober 2015 21:15

September blev en blöt och varm månad. Visserligen blev det alltmer höstlikt efterhand, främst i norr, men det klart senare än brukligt.            

                                       

September blev varmare än normalt i hela landet, från cirka 1 grad över det normala i Götaland till uppåt 4 grader över i norra Norrland.        

                                       

Mer regn än brukligt föll i större delen av landet. I delar av Närke, Södermanland och norra Västergötland föll mer än dubbla normalmängden.    

                                       

Septembersolen sken mer än brukligt i större delen av landet.     


Septembers högsta temperatur i landet  inträffade redan på månadens första dag då Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge noterade 24,8 grader varmt. 

                                       

Månadens lägsta temperatur kom bara ett halvt dygn senare. Natten till den 2 september blev det 4,7 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland.         

                                       

Flera kraftiga regn- och skurområden, och lokalt även åska, passerade i söder under månadens första sex dygn.

                                        

Lokala översvämningar följde, inte minst i Hallsberg i Närke. I närbelägna Hjortkvarn uppmättes med 97 mm den 5 september månadens och årets hittills största dygnsnederbördsmängd.


Därefter tog sensommarvärmen över.   


Kulmen i norr inträffade den 11 september med 24-gradig värme så långt norrut som i norra Lappland.         

                                       

Två omfattande och kraftiga regn passerade upp över landet i månadens mitt. Lokala översvämningar, bortspolade vägpartier och kortvariga flödestoppar följde efter allt regn. Värst drabbades norra Dalarna.       

                                

Snösäsongen har inte börjat på allvar än, och inga höststorm har heller svept förbi oss, så september blev en lugn inledning på årets väderhöst.    


Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder   
  Läs mer på svt.se/vader

         

Av "Amatörmeteorologen" - 26 september 2015 12:37

Oktober börjar troligen med en del sol i större delen av landet. Det blir troligen runt 15 grader ända upp mot Norrlandskusten.

Den högsta temperaturen (oktober) kan finnas i Oskarshamn med +20 grader och den lägsta i Ljusnedal och/eller Nikkaluokta med -12


Några temperaturer 5/10



Malmö +17

Göteborg +16

Stockholm+15

Gävle +14

Umeå +15

Luleå -+26

Kiruna +8



Det blir troligen rätt molnigt på en del platser i början av november i norr men möjligen en del regnskurar i Svealand och södra Norrland och någon enstaka snöbyi i fjällen. Det kan bli lite mildare än normalt i främst södra Götaland och södra Norrland i början av månaden (november).

Den  högsta temperaturen kan finnas i Kristianstad med +16 och den lägsta i Ljusnedal med -15



 

Några temperaturer (Sverige) 5/11



Malmö +13

Göteborg + 11

Stockholm+12

Gävle +7

Umeå +4

Luleå  +6

Kiruna -2



När vi nu är inne i julmånaden december är det fortfarande "meteorologisk höst" i bl.a Skåne, Blekinge, delar av Småland och Halland. Det kan bli rätt blåsigt längst kusterna, främst i söder, och det kan snöa ymnigt på sina håll i fjällen.


Några temperaturer (Sverige) 7/12



Malmö + 9

Göteborg +7

Stockholm +5

Gävle +2

Umeå -1

Luleå -3

Kiruna -12


Av "Amatörmeteorologen" - 1 september 2015 12:00

Efter en till stora delar blöt och sval sommar bjöd augusti på mycket sol, värme och torka.  Det var säkerligen efterlängtat av många.


Augustis medeltemperatur blev mellan 0.5 och 3 grader över det normala. med störst överskott i norra Norrland.


Ett par regnväder i slutet av månaden gjorde att månaden inte blev så fullt så torr som den länge såg ut att bli.


I öster föll trots allt mindre än hälften av normalmängden på många håll.  Lokalt föll dock mer regn än normalt i augusti, främst i Bohuslän.



Solen sken osedvanligt mycket i augusti.  Fler soltimmar än brukligt noterades i hela landet.  Stockholm med 340 timmar och Borlänge med 320 timmar satte nya solskensrekord.  Julis ostadiga och lite svala väder hängde kvar in i augusti, men redan efter några dagar blev vädret varmare.


Den 8 augusti blev månadens mest åskrika dygn, och därefter blev vädret allt stabilare.  I månadens mitt föll nästan inget regn alls i landet på en hel vecka den 16-22 augsti.

Månadens högsta temperatur blev 29.1 grader i småländska Kosta den 7 augsti och i Göteborg den 15 augusti.

Samtidigt var nätterna kyliga i det övervägande klara vädret där bara lokala dimmor och dimbankar dämade kylan något.   Månadens lägsta temperatur blev 2.2 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 13 augusti.


Med början den 24 augusti började det soliga, varma och stabila vädret ge vika.  Tre rätt omfattande regn från sydväst drog in under månadens slut.


Ett omfattande regn den 27 augusti gjorde den dagen till augustis regnigaste.  Som mest föll det 48 mm regn i Ytterberg i Härjedalen det dygnet.


Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder.


Läs mer på www.svt.se/vader





        
Av "Amatörmeteorologen" - 9 augusti 2015 19:08

Det soliga vädret i Sverige tycks bestå under nästa vecka, men det blir inga höga temperaturer.              

                                       

– Vi har fått ett högtryck nu över norra Europa, som verkar kunna hålla i sig ytterligare att antal dagar, fast temperaturerna stannar på runt 20-25 grader i söder och något lägre i norr, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

                                       

Det blir i stort sett uppehåll under hela veckan med undantag för tisdagen då en del regnskurar kan förekomma. I norra delen av landet kan det regna en del även på onsdagen, enligt Björck. 


Av "Amatörmeteorologen" - 1 augusti 2015 14:30

Juli inleddes med en värmebölja som var mest uttalad i söder.  När värmen gav vika präglades resterande juliveckor av svalt och ostadigt väder.  


Medeltemperaturen i juli blev nära den normala i söder och något under i norr.  Att det inte varit kallare än så beror på månadens inledande värme.

Mer regn än vanligt har fallit i stora delar av landet, meni sydligsste Götaland var juli torrare än brukligt.


Månaden bjöd på mindre sol än normalt.  Även här är undantaget södra Götaland, som fick normalt med sol i juli.

En mäkte värmebölja inledde månaden.  Värmen hängde kvar under flera dagar i söder, men var mer kortlivad längre norrut i landet.  Värmen var som mest utbredd norrut den 3 juli.

Temeperaturen steg till över 30 grader på sina håll.  Månadens (och årets?) högsta temperatur blev 32.8 grader i Forse i Ångermanland den 2 juli.  Ett omfattande regn från sydväst den 5-6 juli blev slutet för värmen.  Därefter har många regn- och skurväder från sydväst rört sig upp över landet.

Mot slutet av månaden följde lokala översvämningar och även högre flöden i många av skogsälvarna i Lappland.

Det var relativt lite åska under månaden och detta berodde givetvis på mestadels svalt väder.  Månadens största dygnsnederbördsmängd blev 55 mmm i Kvarn i Östergötland den 29 juli.

Utöver de sex inledande dagarna med högsommarvärme i landet har det bara noterats 25 grader eller mer under en enda plats vid ett enda tillfälle.


Få varma dagar, även de dagar solen sken, bidrar säkerligen starkt till att många klagat på årets juliväder.  Har det dessutom blåst har det känts kallare än vad termometern visar.

Per Stenbort, meteorolog, SVT Väder

Läs mer på www.svt.se/vader

Presentation

Kalender för bloggen

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

klart.se

Vädret i Falun

Vädret Falun

Vädret i Stockholm

Väder Stockholm

Vädret i Örebro

klart.se

Vädret i Visby

klart.se

Vädret i Malmö

klart.se

Antalet besökare

Besöksräknare

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Skriv här om du vill

Fråga mig

2 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards