Alla inlägg under maj 2012

Av "Amatörmeteorologen" - 31 maj 2012 13:27

Sena snöfall är alltid en uppseendeväckande företeelse. Det har ibland snöat till och med i juni, exempelvis 2-5 juni 1932 i södra Lappland (1 meter nysnö), 12 juni 1981 i Dalarna och norra delen av Värmland (upp mot 3 decimeter nysnö) samt den 14 juni 1982 i norra och västra delen av Småland (upp mot 1 decimeter nysnö).


Det senaste mer omfattande snöfallet i juni var den 14 juni 2007 då nordligaste Dalarna, Härjedalen och sydligaste Jämtland berördes. Lokalt bildades ett kortvarigt snötäcke på omkring en decimeter.


Det som får anses som det allra extremaste snöfallet under en junimånad inträffade den 2-5 juni 1932 i mellersta Norrland. Ulvoberg i Lappland rapporterade ett snödjup på 100 centimeter den 5 juni efter att man haft barmark några dygn tidigare. Vid samma tillfälle bildades ett nysnötäcke på 87 centimeter i Dalliden i Västerbotten, 75 centimeter i Fagerheden i Norrbotten och 70 centimeter i grönliden i Västerbotten.


En meteorolog kan kanske fascineras av sådana siffror, men i verkligheten var det inte så roligt. Snöfallet med efterföljande stora mängder smältvatten orsakade foderbrist på flera håll och nödhjälpsmedel fick sändas till de värst drabbade områdena.

 

Snöfall i juni i södra Sverige


Även i Götaland och Svealand kan det enstaka bildas nysnötäcke i juni. Men statistiken försvåras av att snödjupet officiellt endast mäts på morgonen, och om snön fallit vid annan tid på dygnet kan den ha hunnit smälta innan nästa observationstillfälle.


Den 12 juni 1981 snöade det ymnigt västra Svealand och delar av nordvästra Götaland. Enligt en anteckning i observationsjournalen låg det under eftermiddagen cirka 3 decimeter nysnö i Lisskogsåsen i Dalarna på gränsen mot Värmland. Men vid det officiella mättillfället nästa morgon hade snödjupet sjunkit till 10 centimeter.


På liknande sätt var det den 1 juni 1964, då Särna officiellt rapporterade 17 centimetert nysnö på morgonen men enligt en notering hade 28 centimeter senare under dagen.


Det mest omfattande snöfall som berört inre Götaland i juni månad inträffade den 14 juni 1982. Då uppmättes ett snödjup på 7 centimeter i Spinkabo i Småland.

 

Snöfall i juli


I höglänta delar av mellersta och norra Sverige kan det snöa även i juli. Men att det bildas mätbart snötäcke är mycket sällsynt. Det främsta undantaget från den regeln skapades av ett snöfall över sydvästra Norrland den 6 juli 1964. I Fjällnäs i Härjedalen noterades ett snötäcke på omkring 15 centimeter och Myskelåsen i samma landskap rapporterade ett snödjup på 12 centimeter.

 

Hageldrivor

Att marken täcks av frusen nederbörd kan i och för sig inträffa när som helst under sommaren och var som helst i Sverige. Men då handlar det om hagel och inte snö. På håll kan hageldrivor påminna om snö, men lufttemperaturen är då oftast så hög att snö är uteslutet.


Den 12 juli 2011 bildades stora drivor efter ett hageloväder mellan Sundsvall och Hudiksvall. Ett annat exempel är från den 30 juni 1984 då västra Norrköping fick ta emot stora mängder hagel.


(Från Internet)

Av "Amatörmeteorologen" - 28 maj 2012 21:13

Efter en helg med sol och över 20 grader ända upp till Norrbotten väntar nu en rejäl omläggning till kyligare väder, uppger SMHI.         
                                       
  Orsaken är en kallfront som drar ner över fjällen, fortsätter över Norrland och mot södra Sverige.          
                                       
  Det ger temperaturer på cirka 13 grader i t.ex Stockholmsområdet. 
                                       
  Varmast i helgen var det i Värmland, Hälsingland och Medelpad som hade temperaturer kring 27 grader.   


(Från SVT Text)

Av "Amatörmeteorologen" - 27 maj 2012 18:00

Idag tog jag årets första dopp vid stugan. Det var knappt +21 grader i vattnet.

Av "Amatörmeteorologen" - 26 maj 2012 10:28

På fredagen slogs det majvärmerekord  i Dalarna. I både Falun och Arvika visade termometrarna på 29,8 grader.   För Faluns del är det den högsta majtemperaturen på orten sedan mätningarna började 1860.
                                        
  Det är säsongens högsta notering hittills men också den högsta majtemperaturen i Sverige sedan försommaren 2000.                    
                                       
  -Det är inte ofta vi har så höga temperaturer i maj men det händer då och då, säger Linnea Rehn, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.  
                                       
  Det varma vårvädret håller sig kvar över helgen men i början av nästa veckan drar svalare väder in.   




(Från SVT Text) 

Av "Amatörmeteorologen" - 21 maj 2012 18:11

* Vår: Om dygnsmedeltemperaturen ligger mellan 0,1 och 9,9 grader har dygnet vårtemperatur.                
                                       
  Om detta inträffar sju dygn i följd,  anses våren ha anlänt det första av  dessa dygn. Starten på våren får inte ske före den 15 februari.            
                                       
  * Sommar: För att det ska räknas som meteorologisk sommar krävs att dygnsmedeltemperaturen är 10 grader eller mer fem dygn i följd.          
                                       
  Då räknar man att sommaren anlände det första av dessa dygn. 



                                      
  * Höst: För att det ska räknas som höst krävs att dygnsmedeltemperaturen är 9,9 grader eller lägre fem dygn i  följd, då räknas höstens ankomst från det första dygnet.                   
                                       
  * Vinter: Om dygnsmedeltemperaturen  är 0,0 grader eller lägre fem dygn i följd räknas det som vinter. Vinterns ankomst räknas från det första av dessa dygn.                          
                                       
  Källa: SMHI (TT)   




(Hämtat på SVT Text)

Av "Amatörmeteorologen" - 21 maj 2012 18:07

Efter en kall inledning av maj har nu värmen kommit till södra och mellersta Sverige, och senare i veckan väntas den komma även till Norrland, utom fjällen.                             
                                       
  -På Västkusten kan det bli över 25 grader på tisdag och onsdag, det vill säga högsommarväder, berättar SVT:s meteorolog Bertil Larsson.           
                                       
  Han vågar sig också på att lova att  värmen blir kvar under hela resten av månaden. Dock får man räkna med en del skurar och tillfälliga stråk av kyligare väder under veckan. Inte  minst ökar risken för åskväder. 


 

(Hämtat på SVT Text)

Av "Amatörmeteorologen" - 19 maj 2012 18:55

I helgen blir riktigt behagliga temperaturer på många håll i landet, eftersom varm luft rör sig över landets södra del.                   
                                       
  Mest påtagligt kommer det att kännas längs västkusten, som hade kalla havsvindar under fredagen, skriver TT.
                                       
  I norr ligger det kvar kall luft, men enligt SMHI ska det även där bli varmare under nästa vecka, med temperaturer kring 15 till 20 grader.
                                       
  De senaste prognoskartorna för pingst visar dessutom på högsommarvärme i söder med nära 25 grader.



(Hämtat på SVT Text)

Av "Amatörmeteorologen" - 4 maj 2012 11:33

Vilken skillnad mot i förrgår, då var det klarblå himmel och +18 grader.  Nu har det kommit lite snö och temperaturen ligger på blygsamma +4.  Men... det kunde väl ha varit värre än så, kanske det var för nio år sedan då det snöade oavbrutet på natten och att det kommit ett snötäcke på 1 ½ dm. eller så. Det blev då +11 på eftermiddagen och allt försvann snabbt.



 

Presentation

Kalender för bloggen

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

klart.se

Vädret i Falun

Vädret Falun

Vädret i Stockholm

Väder Stockholm

Vädret i Örebro

klart.se

Vädret i Visby

klart.se

Vädret i Malmö

klart.se

Antalet besökare

Besöksräknare

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Skriv här om du vill

Fråga mig

2 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards