Alla inlägg under december 2013

Av "Amatörmeteorologen" - 21 december 2013 09:40

Varje år infaller vintersolståndet kring den 22 december. Det är den dag på året då jordaxelns norra del lutar mest bort från solen vilket får till följd att solen står som lägst på norra halvklotet.                    
                                     
Motsatsen gäller vid sommarsolståndet, då jordaxelns norra del lutar maximalt i riktning mot solen. Då är dagen som längst på norra halvklotet. Detta inträffar årligen omkring den 22 juni.
                                     
Vintersolståndet kallas också astronomisk midvinter.    


Vid vårdagjämning och höstdagjämning är dag och natt ungefär lika långa överallt på jordklotet. Det inträffar omkring den 21 mars respektive  omkring den 23 september.             
                                      
                                      
Källa: NE, Stockholms observatorium  
(TT).                

Av "Amatörmeteorologen" - 21 december 2013 09:37

I dag infaller vintersolståndet på norra halvklotet. Jordaxelns norra del lutar bort från solen vilket ger årets längsta natt och kortaste dag.       
                                     
Ovanför polcirkeln går solen inte upp alls. Här råder så kallad polarnatt som varar i månader längst mot nordpolen.                           

När den här dagen är över och vintersolståndet förrbi blir dagarna långsamt längre och vi går mot ljusare tider igen.     

Av "Amatörmeteorologen" - 21 december 2013 09:35

Bilister på väg norrut bör köra försiktigt i dag. Trafikverket varnar för halka i stora delar av Sverige, från norra Svealand och över hela Norrland.

I morgon bitti, söndag, kan det bli rejält blåsigt i Västsverige.        
                                     
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för hård sydvästlig vind med risk för stormbyar i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg.               
                                     
Vinden väntas mojna under söndagseftermiddagen.                        
                              

Av "Amatörmeteorologen" - 17 december 2013 18:37

Den som önskar sig en vit jul kan bli besviken. Värmen håller i sig i stora delar av landet över julveckan. Enbart norra Norrland ser ut att få snö, enligt SVT:s meteorolog Joel Mellin. 
                                     
Det varma vädret är inte ovanligt för årstiden, menar Joel Mellin som tror att det inte kommer att komma särskilt mycket snö under veckan och mot julafton.                            
                                     
-Tyvärr är den här prognosen ganska säker på grund av ett kraftigt högtryck över Azorerna och ett kraftigt lågtryck norrifrån, vilket skapar ett rätt stabilt väderläge, säger han.  

Av "Amatörmeteorologen" - 12 december 2013 19:26

Det blev omedelbart problem då stormen Ivar drog in över Jämtland i kväll. En högspänningsledning blåste ned överjärnvägsspåret i Åre, ett tak blåste av och träd föll. Cirka 2.600 hushåll var utan el vid 19-tiden.            
                                     
SMHI har utfärdat en klass 3-varning för stormbyar i Jämtlands och Västernorrlands län när ovädret drar fram. Vindbyar på upp till 30 meter per sekund väntas.                       
                                     
Också i Härjedalsfjällen, Västerbottenoch Gävleborg blåser det kraftigt och SMHI har där utfärdat en klass 2-varning.   



Uppmaning att hålla sig inne         
                                       
Länsstyrelsen i Västernorrland uppmanar allmänheten att hålla sig inne och att förbereda sig på flera dagars strömavbrott. Uppmaningen kommer inför stormen Ivar.                        
                                     
-Konkret handlar det om att hålla sig inne, i kväll och i natt, se till att man inte har lösa föremål som far omkring och ställer till skada, säger Martin Neldén, beredskapshandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland.  

Neldén menar att var och en bör skaffa sig förråd av mat, vatten, ljus och batterier så att de kan klara två till tre dagars strömavbrott.



Inställda tåg i stormens väg         
                                       
Den klass 3-varning SMHI utfärdat för delar av Norrland gör att Trafikverket ställer in ett antal tågavgångar där stormen drar fram.               
                                     
Mellan Östersund och Storlien stoppas trafiken enligt planerna i kväll och i natt. Också sträckan Sundsvall-Ånge stängs.                         
                                     
Trafikverket har under dagen även beslutat att stänga av ännu fler järnvägssträckor för trafik på grund av stormen. Bland annat sträckorna Sundsvall-Umeå, Hällnäs- Storuman och Ljusdal-Ånge.    

Av "Amatörmeteorologen" - 11 december 2013 21:50

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för hårda vindar och stormbyar i Jämtland, Västernorrland, Västerbottens inland och kustland.                 
                                     
-Det är ett djupt lågtryck som drar in från Atlanten i morgon eftermiddag. Det rör sig över fjällen och sedan österut, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.                            
                                     
Stormen väntas kulminera på natten. -Då kan det blåsa upp emot 29 meter per sekund, så det är stormbyar som väntar, säger Frost. Stormen väntas bli kortvarig. Redan under natten börjar vindarna avta.   

Av "Amatörmeteorologen" - 5 december 2013 19:57

November blev en övervägande mild, torr och stundtals även blåsig månad.
                                     
I samband med stormen Hilde den 16-17 november sattes ett nytt svenskt vindrekord. Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen noterade smått ofattbara 47 m/s den 16 november.    
                                     
Månadens medeltemperatur blev över det normala i större delen av landet, med mestadels 1-3 grader över det normala.
                                     
Frånsett främst de västra fjällen föll mindre nederbörd än normalt i november. Det har bidragit till att snötillgången varit lite skral.    


Under de första två veckorna av   månaden var det ganska odramatiskt väder, och övervägande milt. Sedan kom dramatiken när flera regn- och snöväder som i snabb takt vandrade österut, oftast på en nordlig bana.  
                                     
Stormen Hilde slog hårt mot mellersta Norrland den 16-17 november. Orkanvindar i fjällen och stormbyar över inlandet gjorde att mycket skog föll, över 30 000 abonnenter blev strömlösa och 10 000 blev utan fast telefon.   
                                     
Det var även mycket milt i samband med Hilde. Månadens högsta temperatur i landet blev lite anmärkningsvärt 14,4 grader så långt norrut som i Järvsö i Hälsingland den 16 november.


Efter Hilde följde kyla i hela landet. Den meteorologiska vintern avancerade den 20-22 november ner över delar av Svealand och nordvästra Götaland. Säsongens första snö i Götaland föll under natten till den 21 november.   
                                     
Månadens lägsta temperatur i landet blev 27,1 minusgrader i Nattavaara i mellersta Lappland den 24 november.  
                                     
Sedan återkom mildluften och blåsten. Den 27 november blåste det åter orkanbyar i fjällen och lokalt stormbyar i Jämtland, men det blev inte alls lika illa som tidigare i månaden.         
                                     
Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder  
Läs mer på svt.se/vader




Av "Amatörmeteorologen" - 5 december 2013 19:54

All tågtrafik och all ersättningstra- fik ställs in i Skåne efter SMHI:s uppgradering till en klass 3-varning i länet. Inga tåg kommer att avgå efter kl 19. Även tågtrafiken mellan Ström- stad och Uddevalla ställs in. Samtliga flygavgångar mellan Sturup och Bromma är inställda i kväll. Flera färjor har också ställts in bl.a mel- lan Trelleborg och Sassnitz och Ström- tad och Sandefjord. Öresundsbron är stängd för all bil- och tågtrafik. Vid 20-tiden var över 13.000 av EON:s kunder strömlösa i främst Skåne, Blekinge och Småland.

Presentation

Kalender för bloggen

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23 24 25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

klart.se

Vädret i Falun

Vädret Falun

Vädret i Stockholm

Väder Stockholm

Vädret i Örebro

klart.se

Vädret i Visby

klart.se

Vädret i Malmö

klart.se

Antalet besökare

Besöksräknare

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Skriv här om du vill

Fråga mig

2 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards