Senaste inläggen

Av "Amatörmeteorologen" - 4 januari 2023 22:54

Stormen Malik och den varmaste dagen i landet på 75 år är kanske det mest intressanta som hände väderåret 2022.

Årsmedeltemperaturen blev i större delen av landet 0,5-1,0 grader över det normala jämfört med åren 1991-2020.

Övervägande torrt också, men främst i västra Norrland föll mer nederbörd än  brukligt.  I söder var väderåret lokalt ett av de torraste som uppmätts.

Hela landet fick mer sol än vanligt 2022, i Götaland lokalt rekordmycket.  Hoburg på Gotland satte med sina 2463 timmar nytt svenskt solskensrekord.


Året inleddes med en vinter med flera ansikten.  Delvis blåsigt, ostadigt och milt med flera oväder.  Kulmen blev stormen Malik som passerade österut över Sydsverige den 29-30 januari.

 

 

Även kortare perioder med kyla och lugnt väder förekom.  Årets lägsta temperatur kom den 8 januari med 38,7 minusgrader i Gielas, Lappland.

Våren i Sydsverige låg redo för start på premiärdagen den 15 februari, och tog sedan stora kliv norrut i mars.

Mars var nämligen till stor del rekordsolig och rekordtorr i söder, men bjöd även på ett rejält bakslag med kyla och snö på slutet.

 


Årets största snödjup blev 201 cm i Katterjåkk, Lappland den 6 april.

Trevande vår i april och maj, där många nog tyckte att vårvärmen var alltför modest.  Visserligen sol och vårvärme över påsk, men sedan uteblev försommarvärmen nästan helt i maj.


En osedvanligt varm midsommar följdes av svalare väder innan en kortvarig hetta slog till.  Allra varmast blev det den 21 juli med 37,2 grader i Målilla, Småland.  Det är den högsta temperaturen i landet på 75 år.


Dagen därpå, den 22 juli, noterades årets största regnmängd på ett dygn med 111 mm i Sågen, Dalarna.


Växlande även i augusti, som till stor del var varm och torr.  Dock med flera tillfällen med åska och kraftigt regn.

Inledningsvis en odramatisk, torr och mild höst.  Nämnas bör två kraftiga regn i september och några lokalt rekordvarma dagar i oktober.



I november tog dramatiken fart, där rekordvärme den 11-12 november följdes av ett snöoväder och flera decimeter i östersjölandskapen en vecka senare.


I december delvis vinterlik och med ett snötäcke som kom och gick i söder.


Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder
Mer om väderåret 2022 på www.svt.se/vader

 

Av "Amatörmeteorologen" - 6 december 2022 10:01

Det ser ut att kunna bli rätt milt när vi kommer in i januari med början i söder.  En del regn kan vi också vänta oss. Snö längre norrut. Men en del soglimtar kan vi nog också räkna med.


Den högsta temperaturen kan bli + 12 grader i mitten  av månaden  i Målilla i Småland.  Även Kristianstad eller Lund i Skåne kan komma att få runt +10 grader.


Den lägsta -29 grader i Nikkaluokta eller Gielas.



Några temperaturer 5/1


Malmö +10


Göteborg +10

Stockholm +7

Gävle +3

Umeå -7

Luleå -11

Kiruna -10


Den högsta temperaturen den här månaden (februari) kan finnas i Oskarshaman eller i Gladhammar

i Småland  eller i Skillinge i Skåne med +13 grader i slutet av månaden. Den lägsta i Nikkaluokta eller Gielas med -21 grader..


Det blir troligen rätt molnigt i börjav av månaden men enstaka solglimtar i söder.

En del snöbytar främst i Lapplandsfjällen.


 

Några temperaturer 5/2



Malmö +11

Göteborg +10

Stockholm +8

Gävle +6

Umeå -2

Luleå  -3

Kiruna  +1


Den högsta temperaturen,  den här månaden (mars)  kan finnas i Oskarshamn i Småland eller i Kristianstad i Skåne med +16 grader i slutet av den här månaden.  

Det ser ut att bli rätt molnigt väder med början i  söder när vi är inne i den första vårmånaden. Det kan bli något varmare väder längst i söder vid månadsskiftet mars/april.

Prognosen är dock aningen osäker.


Några temperaturer 7/3



Malmö +12

Göteborg +12

Stockholm +10

Gävle +7

Umeå +4

Luleå -5

Kiruna -4

 
 
 
 
 
 
 
 
Av "Amatörmeteorologen" - 6 december 2022 10:00

Årets november bjöd på det mesta, där sommarens sena slut vid kusterna i söder följdes av vinterlikt snöande.


Jämfört med referensåren 1991-2020 blev månadens medeltemperatur 0-2 grader över det normala längst i norr till 2-4 grader över normalt i övrigt.

Några regniga dygn i söder i början av månaden, sedan snöfall i mellersta Norrland den 8-9 november och till slut snöfall i söder den 19-21 nov.


I övrigt mest torrt, så sammantaget föll mindre nederbörd än brukligt i större delen av landet i november.


Solen var en bristvara i november, dock fick delar av västra och norra Norrland ungefär normal solskenstid.


Mycket milt väder inledde.  Kulmen kom den 11-12 november med lokala novemberrekord, bland annat i Uppsala (15,8 grader) och Härnösand (13,9 gr).


Den småländska trion Gladhammar, Oskarshamn och Kalmar hade hela 16,7 grader den 12 november.  Det är den hittills högsta temperatur som uppmätts i landet så sent på året.


Den meteorologiska hösten anlände delvis rekordsent till kustområdena i söder, exempelvis till Visby (3 nov), Göteborg (14 nov) och Malmö (14 nov).


Därefter slog vädret om rejält.  Det blev vinterlikt med lokalt mycket snö i söder den 19-21 november.  Snön var delvis blöt och tung, och följdes av strömavbrott och trafiksvårigheter.


Månadens största snödjup blev 58 cm i östgötska Börrum den 21 november.  Därefter mildare igen och snön i söder smälte till stor del bort.


Den 14-23 november sänktes säsongens hittills lägsta temperaturnotering flera gånger.  Månadens lägsta temperatur blev till slut -27,0 grader i Naimakka i norra Lappland den 23 nov.


Per Stenberg, meteorolog, SVT Väder
Läs mer på www.svt.se/vader

Av "Amatörmeteorologen" - 13 november 2022 18:01

16,7 plusgrader noterades på lördagen på flera platser i östra Småland.  Det är den högsta temperaturen som har uppmätts så här sent in på året i landet, uppger SMHI.


Rekordet slogs en första gång redan under natten, då det uppmättes 16,1 grader i Hudiksvall i Hälsingland.  Senare under dygnet fick den noteringen stryka på foten för tre mätstationer längs med Smålandskusten där man mätte 16,7 grader.

Bakgrunden är ett lågtryck, som har fört med sig mild luft med höga temperaturer främst på östkusten.

Av "Amatörmeteorologen" - 6 november 2022 17:15

Det är långt i från höstrusk i Montreal i Kanada.  Normalt sett håller sig temperaturerna kring 8 grader Celsius, men på lördagen passerade kvicksilvret 23 grader.


-       Det är första gången vi har noterat en temperatur som den här i november så länge vi haft data.  Det är ett rekord, säger meteorologen Dominic Martel.

Stadens förra värmerekord för november slogs 2020, då temperaturen nådde 22,4.  Innan dess var rekordet 21,7, från 1948, rapporterar AFP.


Av "Amatörmeteorologen" - 5 november 2022 15:30

Sommaren dröjer sig kvar längs kusterna i södra Sverige och på Gotland. – Det är onormalt sent på en hel del mätstationer, säger meteorologen Emma Härenstam på SMHI.


Härenstam räknar upp orter som Visby och Hoburg på Gotland.  SMHI har mätt temperaturen där sedan 1859 resp 1879 och aldrig tidigare har sommaren dröjt sig kvar till en vecka in i november.


Inte heller i Torup i Skåne, på Landsort i Stockholms skärgård eller i Borås har hösten varit lika sen som i år.  Även vid Lugnet i Falun håller sig sommaren kvar.

Av "Amatörmeteorologen" - 1 november 2022 17:00

En mild oktober har gjort sitt.  Lite vinterkyla och snö längst i norr, men avsevärt mindre och senare än vanligt.  Tämligen odramatiskt också där kallare luft bara tillfälligt fick chansen.


Jämfört referensåren 1991-2020 blev månadens medeltemperatur 1-3 grader över det normala, med störst överskott i söder.  I delar av Skåne och Blekinge till och med rekord, exempelvis 12,2 grader i Malmö och 11,9 i Helsingborg.


Högst medeltemperatur hade Utklippan i Blekinges östra skärgård med 13,0 grader, vilket är en ynka tiondel lägre än det svenska oktoberrekordet.


Många regn västerifrån, men många var tama, så sammantaget torrare än normalt i större delen av landet i oktober. Bara i norra Götaland och lokalt i norra Norrland föll mer nederbörd än brukligt under månaden.

I grova drag normalt antal soltimmar i landet i oktober, där solen sken flitigast i början av månaden.

Den meteorologiska vintern, alltså fem dygn på raken med en dygnsmedeltemperatur på 0,0 grader eller lägre, gjorde en klart försenad entré i delar av Lapplandsfjällen den 14 oktober.

Stora områden nära kusterna i Götaland hade fortsatt sommar månaden ut.


Första officiella snödjupet i landet för säsongen blev 1 cm i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen den 12 oktober.  Månadens största snödjup blev sedan 31 cm på samma plats den 30 oktober.


Månadens lägsta temperatur i landet blev 15,4 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 25 oktober.

Månadens högsta temperatur kom några dagar senare med rekordhöga 19,5 grader i skånska Kristianstad den 28 oktober.  Det är nämligen den hittills högsta temperatur som uppmätts i landet så sent på året.

Per Stenborg, meteorolog, SVT Väder.
Läs mer på www.svt.se/vader


Av "Amatörmeteorologen" - 30 oktober 2022 19:04

Det är ovanligt milt i stora delar av landet.  I Kristianstad sattes ett nytt värmerekord i fredags med 19,5 grader.


-Vi har aldrig tidigare uppmätt en så pass hög temperatur så här sent på året, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Förklaringen är ett område med mild luft som ligger över stora delar av landet. -Den milda luften förs in av ett högtryck som ligger med sitt centrum över Norditalien.

Fler varma höstdagar är att vänta i hela landet, enligt Höjgård-Olsen.

Presentation

Kalender för bloggen

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

klart.se

Vädret i Falun

Vädret Falun

Vädret i Stockholm

Väder Stockholm

Vädret i Örebro

klart.se

Vädret i Visby

klart.se

Vädret i Malmö

klart.se

Antalet besökare

Besöksräknare

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Skriv här om du vill

Fråga mig

2 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards